«برای پیشرفت، باید از چارچوبهای قدیمی فراتر رفت.» شاید امروز هم گامی مؤثر در این مسیر برداشته شده باشد!»
به مناسبت روز مهندس، جشنواره تقدیر از مهندسین برگزیده فاوا در پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، صبح یکشنبه پنجم اسفندماه (همزمان با روز مهندس) برگزار شد.
و خانوم مهندس ملیکا بهاری از شرکت صنایع ارتباطی آوا به عنوان مهندس برگزیده حوزه فاوا انتخاب و از ایشان تقدیر گردید.
این مراسم با همت و حمایت انجمن صنفی کارفرمایی شرکتهای نرمافزاری (آشنا)، پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، کانون هماهنگی فاوا، سندیکای صنعت مخابرات ایران و IEEE ایران به اجرا درآمد.
سخنرانیهای اصلی:
- در ابتدای مراسم، دکتر علیرضا یاری، معاون پژوهش و توسعه ارتباطات علمی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، با خوشامدگویی به مدعوین اعلام کرد:
«در خصوص مهندسی دو بحث حائز اهمیت وجود دارد؛ یکی مهندسی با توجه به محیط زیست و دیگری اخلاق مهندسی، تا بتوانیم به فناوریهای نوین دست یابیم.»
- مهندس مرتضی مهدوی (رئیس هیات مدیره انجمن شرکتهای نرمافزاری "آشنا"):
- اظهار داشت: «بعد از آمریکا و روسیه، ایران به عنوان سومین کشور مهندس تربیتی شناخته میشود.»
- افزود که طی سه تا چهار سال اخیر، تقریباً ۳۰ درصد کاهش در ورودی دانشگاههای مهندسی رخ داده است.
- تاکید کرد: «باید قدردانی لازم از حوزه فاوا صورت گیرد و تلاش کنیم مهندسین خوبی را تربیت و در نگهداشت آنها کوشا باشیم.»
- مهندس محمدرضا میراسکندری (مدیرکل پیشین امنیت در سازمان فناوری اطلاعات ایران):
- بیان کرد که در طی ۱۰ تا ۱۵ سال گذشته، استانداردسازی حوزه فاوا بسیار مورد توجه قرار گرفته و حرکت به سمت آن افق روشنی برای کشور رقم خواهد زد.
- افزود: «چین به جد بر روی موضوع کوانتوم تمرکز کرده و ما نیز نباید از این روند عقب بمانیم.»
- مزایای استانداردسازی از جمله افزایش بهرهوری کسبوکارها، مدیریت بهتر تأمینکنندگان، مقیاسپذیری سریعتر، کاهش زمان توقف کسبوکار و کاهش هزینههای نگهداری و پشتیبانی فاوا را برجسته ساخت.
- مهندس ویدا صدق جاوید (مدیر فنی شرکت بهینه ایران):
- در بخش گویش تجربهها درباره تأثیر استقرار سیستمهای ERP گفت:
«ERP سیستمی یکپارچه است که هسته اصلی سازمان را دیجیتالی میکند.» - اضافه کرد: «مهمترین ویژگیهای این سیستم شامل فرآیندگیری، قابلیت برنامهریزی و ارزیابی شاخصها میباشد.»
- اشاره نمود که این سیستمها با جمعآوری و ذخیرهسازی اطلاعات حین عملیات، امکان تحلیل دادهها را فراهم میآورند که منجر به رقابتیتر شدن کسبوکار، بهینهسازی فرآیندها و کاهش هزینهها میشود.
- مهندس افشین سوزنی (رئیس آزمایشگاههای امنیت ارتباطات و فناوری اطلاعات پژوهشگاه ارتباطات):
- اعلام کرد سامانه پدسا در مجموعه آزمایشگاه امنیت پژوهشگاه راهاندازی شده است.
- وی توضیح داد که سامانه پدسا ویژگیهایی نظیر سنجش میزان انطباق با استانداردها، الزامات و دستورالعملهای امنیتی، ارزیابی میزان ریسک امنیتی، استخراج لیست داراییهای سازمان، تعیین داراییهای در معرض تهدید و اولویتبندی تهدیدات، شناسایی شکافهای امنیتی و ارائه راهکارهای مبتنی بر اولویتبندی را داراست.
- اضافه کرد: «ارزیابی بر اساس گستره وسیعی از استانداردها، الزامات و توصیهنامهها، امکان ارائه گزارش تخصصی در قالب داشبورد مدیریتی، مدیریت کاربران و فرآیند ارزیابی از ابتدا تا انتها از دیگر ویژگیهای سامانه پدسا است.»
- مهندس عبدالحمید منصوری (معاون اسبق بانک پارسیان):
- از تجربیات خود در پروژههای مختلف از جمله تبدیل سامانه تدارکات شرکت نفت در لندن از UNIVAC به IBM، راهاندازی سامانه جامع نیروی انسانی شرکت نفت، سامانه اطلاعات مالیاتی کشور، سامانه فروشگاههای زنجیرهای رفاه، سامانه حساب جاری رفاه، سامانه پرداخت کارتی، سامانه بانکی بانک ایران به نگین در بانک پارسیان، سامانه صدور آنی کارت، سامانه نیوشا، سامانه جامع بانکی لوتوس و استقرار سامانه ابنکو در پست بانک سخن گفت.
- مهندس حسین ریاضی (رئیس ارتباط با صنعت بخش ایران IEEE):
- خاطرات خود از ورود به دانشکده برق دانشگاه شریف و شروع فعالیت به عنوان کارآموز در شرکت موننکو را به اشتراک گذاشت.
- پس از استخدام رسمی در کارخانه پارس الکتریک که پس از انقلاب تغییر کاربری یافت، او از تأسیس شرکت پایا در سال ۱۳۶۲ یاد کرد؛ شرکتی که تاکنون پابرجا بوده، صادرکننده نمونه شناخته میشود و به عنوان یک شرکت دانشبنیان مطرح است.
- افزود: «شرکت پایا تاکنون حدود شش هزار خط سوییچ ثابت داشته و در حوزه شبکه عملکرد خوبی داشته است.»
- مهندس علیرضا بزرگمهری (عضو هیات مدیره انجمن تحول دیجیتال ایران):
- اظهار داشت: «امروزه از دید من، مشکل اصلی کشور این است که به معنای واقعی کلمات توجهی نداریم و با فهم ناقص دست به تولید نیمهتمام میزنیم؛ لذا باید به مفهوم اصلی کلمات بیشتر پرداخته شود.»
- مهندس مهدی حسین پور (پژوهشکده فناوری اطلاعات پژوهشگاه ارتباطات):
- در خصوص حکمرانی داده اظهار داشت: «در این زمینه قوانین صحیحی وجود ندارد و تعداد سازمانهایی که ذینفع عمل میکنند، زیاد است.»
- افزود: «علیرغم اینکه دادههای مناسبی در کشور داریم، هنوز در ایران حکمرانی داده بهطور مطلوب برقرار نشده است. در حالی که کشورهایی مانند استرالیا از دادهها برای کسبوکار خود استفاده میکنند و در کشورهای اروپایی قوانین حفظ حریم خصوصی وجود دارد، ما در بخش فرهنگ این حوزه ضعیف عمل کردهایم.»
- دکتر فتانه تقی یاره (مدیرگروه فناوری اطلاعات دانشکده برق و کامپیوتر دانشگاه تهران):
- پیشبینی کرد که طی پنج سال آینده، ۱۷۰ میلیون شغل تحت تأثیر هوش مصنوعی ایجاد خواهند شد، ۹۲ میلیون شغل از بین میروند و ۱۰۹۰ میلیون شغل بدون تغییر باقی خواهند ماند.
- افزود: «مشاغل فاوا که تحت تأثیر روند هوش مصنوعی قرار میگیرند و همزمان تأثیرگذار هستند، شامل توسعه نرمافزار، بلاک چین، تحلیل امنیت سایبری، مهندسی اینترنت اشیا، مهندسی شبکه و مهندسی داده میشوند.»
- همچنین اظهار داشت: «در سال ۲۰۲۵، شغل مهندسی هوش مصنوعی رشد ۴۴ درصدی و شغل تحلیل امنیت سایبری رشد ۳۳ درصدی داشتهاند؛ در حالی که مشاغل ثبت داده و پشتیبانی سنتی با وجود چتباتهای هوشمند جایگزین میشوند.»
- وی توضیح داد که فناوریهای تاثیرگذار بر مشاغل فاوا شامل هوش مصنوعی، یادگیری ماشین، رایانش ابری، امنیت سایبری، بلاک چین، وب ۳، اینترنت 5G و اینترنت اشیا خواهند بود.
- تقی یاره همچنین عنوان کرد: «برخی مشاغل مانند پژوهش در هوش مصنوعی، مهندسی رایانش کوانتومی و تحلیل امنیت سایبری در سال 2030 رو به افزایش خواهند بود، در حالی که مشاغل سنتی مانند کار اداری و صندوقداری کاهش خواهند یافت.»
تقدیر از مهندسین برگزیده فاوا:
در پایان مراسم، از مهندسین برگزیده فاوا تقدیر به عمل آمد. اسامی تقدیر شده به شرح زیر است:
- فرزاد اسماعیل زاده؛ مدیرکل اسبق صنعت نرمافزار وزارت صمت
- سید ابراهیم ابطهی؛ هیات علمی دانشگاه شریف
- علیرضا بزرگمهری؛ عضو هیات مدیره انجمن تحول دیجیتال ایران
- ملیکا بهاری؛ طراح سوئیچ در شرکت آوا
- محمود خراط؛ پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات
- سیامک خلج؛ شرکت موننکو
- مهدی سمیع؛ پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات
- مسعود فاتح؛ مدیر مسئول سیتنا
- عبدالحمید منصوری؛ معاون اسبق بانک پارسیان
- محمدرضا معبودیان؛ رئیس سابق کمیسیون هوش مصنوعی نصر تهران
- اسلام ناظمی؛ هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی و رئیس مجمع کامپیوتر IEEE
- رضا نقی زاده؛ مدیرعامل شرکت رهپویان دانش فنآوری فرا
- امیرمنصور یادگای؛ پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات
در این مراسم، ملیکا بهاری از شرکت صنایع ارتباطی آوا به عنوان مهندس برگزیده حوزه فاوا انتخاب و از ایشان تقدیر گردید.